Achter de grote vriendelijke lach – blog Sissy

 

Moeder doet de deur open met een grote vriendelijke lach. Ik krijg een kopje thee aangeboden en ik stel mezelf voor. Ik vraag moeder hoe het met hen gaat. Zij antwoordt ‘goed’. Ik grap nog dat ik dan wel weer kan gaan.

We bespreken de dingen waar ze tegenaan loopt en waar ze aan wil werken. We stellen doelen op, zoals dat van ons wordt verwacht en wikkelen al het papierwerk af. Er verstrijken weken en moeder heeft nog steeds die grote vriendelijke lach.

Kwetsbaar

Na alle formaliteiten begint moeder te vertellen, ze stelt zich enorm kwetsbaar op. Haar dochter is verstandelijk beperkt en hierdoor loopt ze tegen veel dingen aan.
We gaan samen aan de slag en al snel gaat het goed met het meisje. Moeder en dochter hebben hun draai gevonden om met de beperkingen om te gaan en een stukje acceptatie is gevonden.

Op het moment dat ik het woord afronden nog niet goed en wel genoemd heb, belt moeder mij. Haar zoon laat de laatste dagen heel erg opstandig gedrag zien. Ik plan met moeder een afspraak en ga bij haar langs. Wederom doet moeder de deur open met die enorme vriendelijke lach.
Het lijkt erop dat nu het rustiger in huis is rondom dochter dat zoon nu ruimte voelt. De vraag is dan ook of hij jarenlang op zijn tenen heeft gelopen of dat dit zijn schreeuw om aandacht is. We gaan dit samen onderzoeken!

Op de rit

Al snel blijkt er meer onder het gedrag van deze jongen te zitten. Diagnostisch onderzoek volgt, waaruit veel duidelijk wordt.
Na maanden hard werken krijgt moeder alles op de rit, ze heeft de gebruiksaanwijzingen voor beide kinderen zelf geschreven.
Ik rond mijn hulpverleningstraject af en moeder zwaait mij uit met diezelfde vriendelijke lach.

Later kom ik haar tegen in de supermarkt. Nog steeds raakt die vriendelijke lach mij. Ik bedenk me ineens… ‘zou ik al het verdriet achter deze lach gezien hebben als ik het dossier niet had gekend? Zou de buurvrouw door hebben hoe zwaar deze moeder het heeft gehad?’ Het antwoord hierop is nee. Dit doet me beseffen hoe belangrijk het is om achter die grote vriendelijke lach te kijken. Om echt te vragen hoe het met iemand gaat. Om écht naar elkaar om te kijken!

Sissy, gezinshulpverlener

Lees ook de blog van Petra over perspectief en het verhaal van Sander over het gezin dat emotionele mishandeling achter zich liet.