‘Alleen mijn knuffelkonijn weet dit’ – blog over een complexe scheiding

 

“Wie weet dit nog meer?” vraag ik aan een stoere 11-jarige jongen.

“Alleen mijn knuffelkonijn”, zegt hij, buigt schaamtevol zijn hoofd en barst in huilen uit.

Complexe scheiding

Ik ben met hem in gesprek, in de rol van kindercoach. Hij heeft mij net verteld hoeveel last hij heeft van de scheiding. Zijn ouders zijn uit elkaar gegaan en daarna is het gezin beland in, wat we noemen, ‘een complexe scheiding’. Een poging om in twee woorden te omschrijven hoe ingewikkeld er belangen door elkaar lopen, er emoties spelen en gekwetste mensen en kinderen zoeken naar nieuwe grond en waarheid. Zijn ouders willen daarbij hulp van een ouderschapsbemiddelaar, die mij, de kindercoach, heeft geïntroduceerd, omdat het belangrijk is dat er naar hem, het kind, geluisterd wordt.

Scheiding is verwarrend

Ik ben met de jongen op zoek naar zijn eigen stem. De scheiding is, voor hem, een verwarrende situatie, die heel veel vragen op roept. Hij wil het graag voor alle betrokkenen goed doen en wat hij zelf vindt, voelt en nodig heeft is op de achtergrond geraakt. Wat voel ik? Wat zou ik willen? Hoe was het toen ik hoorde dat ze gingen scheiden? Hoe denk ik dat het mijn schuld is? Hoe kan ik mama en papa allebei blij maken, nu het lijkt alsof ze allebei iets anders van mij verwachten? Hoe kan ik zorgen dat ze niet nog meer verdrietig of boos worden? Hoe…?

Zichzelf ontdekken

Veel vragen, veel worstelingen. We hebben een onderzoekende gesprek, de stoere jongen en ik. Veel vragen worden gesteld en beantwoord. We tekenen het een en ander op papier. Zijn verwarring wordt iets minder en gaandeweg ontdekt hij wat hij zèlf wil, wat hij zèlf voelt, wat hij zèlf wil vertellen tegen zijn ouders.

Samen maken we een plan wat- en hoe we het aan papa en mama kunnen vertellen, zodat zij, met hulp van de ouderschapsbemiddelaar, rekening met de stem van hun kind kunnen houden.

Alleen voelen

Het is een spannend moment, deze terugkoppeling, want zijn ouders weten veel niet. Wat hij vertelt, is soms moeilijk voor zijn ouders om te horen, hoe alleen hij zich voelt, bijvoorbeeld. En omdat dit zijn ouders raakt, is het voor hem moeilijk om te vertellen. Ik kijk met bewondering naar hem…

 

Hoe hij doorzet

Hoe hij durft zijn tranen te laten zien

Hoe hij vertelt

Hoe hij zìjn stem laat horen

Midden in de ‘complexe scheiding’

 

Zodat knuffelkonijn niet meer de enige is, die het weet.

 

 

Mirjam, begeleider specialistisch kindercoach Complexe Scheidingen

Lees meer over onze hulp bij een scheiding