Cadeautje – blog Sander

 

Als je bureaudienst hebt op de vrijdag, hou je er rekening mee dat er op het allerlaatste moment nog een telefoontje binnen kan komen. Een crisis, een vraag waarop direct een antwoord nodig is of even meedenken op het laatste moment. Het telefoontje van die middag sloeg in als een bom, alleen net even anders.

‘Goed werk’

Terwijl ik de cliëntrapportage aan het bijwerken was en in beslag werd genomen door het indringende verhaal dat ik aan het schrijven was, ging ineens mijn telefoon. “Goedemiddag meneer, volgens mij ken ik u niet! Bent u van de bureaudienst van Vitree?” Zo begon het telefoontje van deze vrijdagmiddag. Ik had de naam van deze mevrouw niet goed verstaan. Ik bevestigde dat ik inderdaad de bureaudienst had en vroeg beleefd of ik iets voor haar kon betekenen.

“Ja, weet u… u kent mij helemaal niet. En ik ken u ook helemaal niet. Maar ik wil u zo graag vertellen dat ik vind dat u zo goed werk doet!”

Toch enigszins van mijn stuk gebracht, reageerde ik wat stotterend dat ik het lief van deze mevrouw vond dat zij belde en deze boodschap gaf. Ik wilde natuurlijk weten hoe dat zo kwam!

‘Niet lekker’

“Weet u, het liep bij mij thuis niet helemaal lekker met mijn dochter. Ze woont nu helaas niet meer thuis en dat maakt me heel erg verdrietig. Maar het kon echt niet langer meer zo doorgaan.” En zonder dat deze mevrouw in detail vertelde wat zij de afgelopen periode had meegemaakt, werd heel snel duidelijk dat het een heftige periode voor haar en haar dochter was geweest.

Verdrietig en blij

Onvoorstelbaar. Deze moeder, wiens dochter nog niet zo heel lang geleden uit huis was geplaatst en nog midden in haar verdriet zat, belde om te vertellen dat ze er toch vooral heel erg blij mee was dat wij er waren en dat wij zo goed werk deden. En dat het nu gelukkig weer wat beter ging met haar dochter maar dat dit toch niet gelukt zou zijn zonder de bijdrage van Vitree. De moeder bedankte mijn collega’s en mij voor het goede werk dat we voor haar hebben gedaan en wenste ons alvast een fijn weekend.

Ik was geraakt. Even een slokje water na dit onverwachte cadeautje. Dank je wel, lieve moeder. Dit doet ons goed. Dank je wel voor dit cadeautje! Fijn weekend!

 

Sander Mook, gezinshulpverlener