‘Engage the Village’ kunstproject over de verhalen van veerkracht en hoop uit de wereld van pleegzorg

 

Engage the Village is een twee jaar durend creatief project over de verhalen van veerkracht en hoop uit de wereld van pleegzorg. Het plan is begin 2020 ontstaan uit een samenwerking tussen Vitree en Broedgebied van theatermaker Charissa Bakema, zelf ook pleegouder.

Verhalen van veerkracht en hoop
Tot aan de zomer van 2021 ‘reizen’ kunstenaars van theatercollectief Het Ei het hele land door om verhalen op te halen van pleegkinderen, hun ouders, pleeggezinnen en hun netwerk, en de eigen kinderen van pleegouders. Tijdens (online) creatieve meet ups, worden de verhalen omgezet in liedjes en podcasts die voor iedereen te beluisteren zullen zijn. Zo brengen we de verhalen dicht bij de samenleving en wordt de wereld van pleegzorg ‘bijzonder gewoon’.
Onderwijl wordt ook gewerkt aan de productie van de interactieve theatervoorstelling ‘Rumoer om het huis’. Als de theaters weer open gaan hopen we de première van deze voorstelling ergens in 2022 te kunnen realiseren. Misschien wel tijdens de landelijke week van de pleegzorg. De voorstelling zal in samenwerking met de pleegzorgorganisaties in het land, na de premiere, nog een jaar lang kris kras door Nederland reizen.

Brus en Zo
Met steun van de stichting Kinderpostzegels organiseren we creatieve meet ups voor eigen kinderen van pleegouders. Hun ouders kozen er ooit voor om pleeggezin te worden. Dus kregen zij één of meerdere pleegbroers of -zussen in huis. Juist hun – soms zo onderbelichte – rol in het leven van pleegkinderen blijkt vaak van bijzondere waarde.
Brus en Zo zet hun verhalen in the spotlights.
Samen met 7 kunstenaars organiseren we in samenwerking met de pleegzorg organisaties in het land (online) creatieve meet ups voor eigen kinderen van pleegouders. Hun verhalen van veerkracht en hoop, verwerken de kunstenaars tot liedjes, podcasts en filmpjes en andere creatieve producten.
Alle verhalen samen vormen zo weer input voor de theatervoorstelling ‘Rumoer om het huis’.
Je kunt de podcasts hier beluisteren en ook via ons YouTube kanaal.
Vind je het mooi, herkenbaar? Of ben je ontroerd? Deel de link dan ook even met anderen.
Zo brengen we samen de wereld van pleegzorg, dichter bij de samenleving. Dank je wel!

Bijzonder Gewoon en Zo
Samen met de kunstenaars van Broedgebied organiseren we ook creatieve meet ups voor pleegkinderen en kinderen en jongeren die in een gezinshuis wonen.
Kinderen die opgroeien in een pleeggezin, hebben nogal eens wat wisseling en verandering moeten trotseren, juist zij beschikken vaak over bijzonder veel veerkracht en hoop. Om door te zetten, of om steeds weer opnieuw te beginnen. Tijdens de meet ups van Bijzonder Gewoon en Zo kunnen pleegkinderen onder leiding van een kunstenaar creatief aan de slag om hun verhalen van veerkracht en hoop om te zetten in liedjes, een podcast of een beeldende kunstvorm. Ook hun verhalen nemen we mee als inspiratie voor de voorstelling Rumoer om het huis.


Wil je meer weten over Engage the Village of wil je mee doen?

Neem dan contact op met s.huisman@vitree.nl