Gebaren leren met filmpjes op Facebook

 

Wat zijn de dagen van de week in gebaren? Hoe beeld je eten en drinken uit? Logopedist bij Triade Vitree Desiree Jongejan-Bruins (38) kan je dit laten zien. En nu de Coronacrisis is uitgebroken, doet ze dat online. Twee weken lang plaatst Desiree filmpjes op haar Facebookkanaal ‘Gebaren op Maat’ waarin ze steeds een aantal woorden in gebaren voordoet.

gebaren leren

Desiree: “Logopedisten binnen Triade Vitree geven ieder jaar twee cursussen, bedoeld voor familie en/of verzorgers van cliënten met een verstandelijke beperking en collega’s. Ik was net weer begonnen met zo’n cursus, toen we moesten stoppen vanwege de Coronacrisis. Ik kwam daardoor op het idee om filmpjes te maken en deze gratis te delen via Facebook.”

Baat bij gebaren leren

De gebaren die Desiree laat zien, wordt binnen Triade Vitree op de kindlocaties aan kinderen met een achterstand of verstandelijke beperking geleerd. Ook op latere leeftijd hebben zij daar baat bij.
De gebaren die Desiree in haar instructies laat zien, worden ook gebruikt binnen de Nederlandse gebarentaal voor doven en slechthorenden. “Het zijn dezelfde gebaren, maar de Nederlandse gebarentaal voor doven- en slechthorenden is uitgebreider en een taal op zich”, legt Desiree uit.

Ook voor hele jonge kinderen

Desiree werkt drie dagen per week voor Triade Vitree op de kindlocaties in Almere. Eén dag per week houdt zij zich bezig met haar eigen onderneming ‘Gebaren op maat’. “De taal kan ook heel gemakkelijk ingezet worden bij jonge kinderen die zich normaal ontwikkelen. Zeker kinderen tussen 1 en 2 jaar kunnen hier baat bij hebben. Zij zitten dan vaak in een leeftijd dat ze al heel veel begrijpen, maar dat niet kunnen uiten. Gebaren kunnen dan uitkomst bieden.

Positieve reacties

De reacties die Desiree heeft ontvangen op haar filmpjes zijn erg positief. “Ouders die via onze eigen beschermde netwerk communiceren melden dat ze het erg leuk en leerzaam vinden. En op Facebook heb ik al zo’n 6000 mensen bereikt.”
Voor haar eigen gewin is het niet: “De filmpjes zijn gratis. Ik ben niet op zoek naar meer opdrachten. Ik had me juist voorgenomen na dit jaar meer scholing te gaan doen op het gebied van logopedie en te stoppen met ‘Gebaren op maat’ ”, besluit Desiree.

Meer nieuwtjes lezen? Onze collega’s proberen zo positief mogelijk door de coronacrisis te komen.