Leren zelfstandig worden: voor jonge moeders met kind

Voor wie: Jonge (aanstaande) moeders 16 - 23 jaar
Duur: 26 - 78 weken
Locatie: Almere en Zwolle (NIEUW)

24-uursbehandeling moeder en kind
Deze behandeling is voor jonge moeders met kind die niet bij hun ouders/verzorgers kunnen wonen. Ze hebben structuur en ondersteuning nodig bij het moederschap en zelfstandig functioneren.
Uitgangspunt: de jonge moeder blijft de hoofdopvoeder en leert zelfstandig functioneren. De veiligheid van het kind staat hierbij voorop.

Deze behandelvorm is niet geschikt voor meiden met problematisch alcohol- en/of drugsgebruik, loverboyproblemen en ernstige psychiatrische problemen.

Aanpak

De jonge moeder krijgt, via een speciaal op haar afgestemd behandelplan, intensieve, professionele behandeling. Het programma bestaat uit 3 fases: observatie (3 maanden), behandeling en voorbereiding op de toekomst. Halfjaarlijks is er een behandelplanbespreking.
De professionals van Vitree zijn 24 uur per dag aanwezig en beschikbaar voor de jonge moeders en hun kind.

De jonge moeders leren onder begeleiding van professionele beroepskrachten op praktisch, sociaal en emotioneel gebied hun kindje op te voeden en zo zelfstandig mogelijk te functioneren. De nadruk van de hulp ligt op de zorg en sturing waardoor jonge moeders zicht krijgen in eigen mogelijkheden en onmogelijkheden vanuit de leermomenten uit het dagelijks leven. De jonge moeders volgen een individueel traject dat aansluit bij hun persoonlijke leerdoelen waarbij indien mogelijk partner en netwerk betrokken worden. De jonge moeders verblijven in een eigen appartement van Vitree. Het gaat om residentieel verblijf waarin er 24- uurs begeleiding geboden wordt. Gedurende het traject wordt er steeds meer zelfstandigheid van de jonge moeder verwacht.

Netwerk van de jonge moeders

Ter ondersteuning van de jonge moeder is de aanwezigheid/rol van het sociale netwerk belangrijk. Daarom wordt door de persoonlijk begeleiders kennis gemaakt met ouders/verzorgers en de eventuele partner en maken afspraken met hen over hun rol.

Locatie

Voor onze locatie in Almere: de jonge moeders wonen min of meer zelfstandig, in een veilige woonruimte (ingericht appartement) van Vitree, met eigen ingang in een woonwijk van Almere.

Voor onze locatie in Zwolle: de jonge (aanstaande) moeder en/of vader woont min of meer zelfstandig, in een veilige woonruimte (van Vitree), de woning heeft een gezamenlijke voordeur. Er is 24 uurs begeleiding en behandeling. Deze locatie noemen we: Ouder-Kindhuis Zwolle.

Het resultaat

Na de behandeling heeft de jonge moeder een basis gelegd voor:

  • een veilige hechting met haar kind
  • opvoedingsvaardigheden (wo. veiligheid bieden en verzorging)
  • vaardigheden om te groeien naar (meer) zelfstandigheid.

Het vervolg kan geheel zelfstandig wonen zijn met hulp van het netwerk, met ambulante of met permanente hulpverlening.

Informatie en aanmelden
Bel 088 32 32 111 of stuur een bericht.
Voor Almere: www.jeugdcentraalflevoland.nl  of info@jeugdcentraalflevoland.nl

 

Alles over CORONA
Informatie, verhalen en nieuws

Coronanieuws

We zoeken pleegouders
en gezinshuisouders!
Heb jij ruimte in je hart en huis?
Of wil je van wonen je werk maken?
Wees van betekenis!

Pleegouder of gezinshuisouder worden

Gewoon naar school gaan, weerbaar zijn, lekker in je vel.
Daarvoor zijn de trainingen en ondersteuningstrajecten van Oké op school.

Bezoek de website