Perspectief – blog Petra over ontwikkeling van kinderen

 

“Je gaat over 5 minuten naar school hoor.” “Oh, dat duurt nog heel lang!” tijd vanuit verschillende perspectieven

“Je mag nog 5 minuten gamen.” “Wat!!! Zo kort!!”

Perspectief. Het zoontje van mijn vriendin illustreert het perfect met deze uitspraken. Het zijn dezelfde 5 minuten. 5×60 seconden. Soms een eeuwigheid. Soms absurd kort.

Perspectief. Volgens één van de vele woordenboeken online betekent het onder meer:  ‘een punt van waaruit iemand naar iets kijkt of waarneemt.’

Vanuit welk punt bekijk jij het leven? Je werk? De mensen met wie je op dit moment bent? Deze vraag stel ik mezelf regelmatig. Hoe zie jij het, hoe zie ik het. En waarom?

Meningen

Bij ons op de groep werken we met kinderen. Kleine kinderen die ondersteuning nodig hebben bij hun ontwikkeling. Zij zijn vaak al door verschillende disciplines onderzocht, vanuit verschillende perspectieven bekeken. Ouders, specialisten, therapeuten, begeleiders. Er zijn vaak al enkele trajecten achter de rug en meningen zijn soms al gevormd.ontwikkeling op school

‘Dit kind snapt maar slecht wat je vraagt’ Aldus een overdracht. En dat klopte. Bekeken vanuit het specialisme van die partij. Een ander oogpunt als de onze. Andere expertises. Want na een week op de groep bij ons zien wij het anders. wij zien een kind wat in onze ogen ontzettend veel snapt. We zien mogelijkheden, ondanks de beperkingen. Dit kind zou wel eens naar school toe kunnen binnenkort!

Eigen vakgebied

Een ander perspectief. Dat maakt ons niet beter of slechter dan andere partijen. Ieder zijn eigen vakgebied en specialismen. En wij hebben dan net dat in huis wat nodig is om deze kinderen die extra benodigde vaardigheden aan te kunnen leren, in hun eigen tempo.

Wat fijn dat er een plek is waar deze kinderen zich verder kunnen ontwikkelen. En nog fijner; ik mag daar werken en samen met collega’s en ouders de mogelijkheden van elk kind onderzoeken en stimuleren!

Wat zie jij als je naar iemand kijkt? Zie je de beperkingen en ongemakken of zie je kansen en mogelijkheden?

Petra

 

 

Lees ook de blog van Sander ‘Oorverdovend Stil’