Het verhaal van weekendpleegouders Patrick en Jolanda

Als je aan weekendpleegzorg begint weet je dat het tijdelijk is

Patrick en Jolanda zijn sinds oktober 2015 weekendpleegouders. Zij vangen eens per drie weken de zusjes Lara (7) en Suzanne (10) een weekendje op. In zo’n weekend kan hun moeder even op adem komen en Lara en Suzanne zijn er even uit en genieten van de extra aandacht in het weekendgezin.

Waarom zijn jullie weekendpleegouders geworden?
We zijn altijd al gek op kinderen geweest, kinderen van familie en vrienden logeren graag bij ons. Toen bleek dat wij zelf geen kinderen konden krijgen zochten we naar een manier om toch onze liefde en zorg voor kinderen een plek in ons leven te geven. Nu zijn we zelf heel gelukkig samen, we doen leuke dingen, hebben een leuke baan en veel vrijheid. Dus om fulltime voor adoptie of pleegzorg te kiezen paste niet goed in ons dagelijks leven. Weekendpleegzorg geeft ons de ruimte om samen die dingen te blijven doen die wij belangrijk vinden. De weekends dat Lara en Suzanne bij ons komen vinden we heel erg leuk en zien wij als een mooie aanvulling op ons leven.

Hoe ziet zo’n weekend er uit?
Op zaterdagochtend brengt de moeder van Lara en Suzanne haar dochters bij ons. Hoe zo’n weekend er uit ziet laten we altijd van het moment af hangen. Is er toevallig net een leuke kinderfilm uit? Dan gaan we met z’n viertjes naar de bioscoop en drinken we gezellig warme chocolademelk in de stad. Andere keren zitten Lara en Suzanne de halve zondag in hun pyjama te kleuren en rommelen we wat in en om het huis. Hebben ze dat weekend toevallig net een kinderfeestje of moeten ze proefzwemmen? Dan brengen wij ze in overleg met hun moeder of we gaan mee naar proefzwemmen en zitten dan heel trots en enthousiast aan de kant. Op zondagavond brengen wij Lara en Suzanne naar huis. Dan wisselen we met hun moeder even uit hoe het weekend was, zij zijn weer blij om elkaar te zien en wij gaan samen weer naar huis.

Hoe verloopt het contact met hun moeder?
Prima! We kunnen heel goed met hun moeder overweg, dat is extra fijn, ook voor Lara en Suzanne. We zien heel veel liefde tussen de zusjes en hun moeder maar soms is het haar even te veel. Daarom is het voor haar fijn als de kinderen af en toe een weekendje bij ons zijn. Zij kan even opladen terwijl ze weet dat Lara en Suzanne ook een fijn weekend hebben. Het lijkt ons heel wat om je kinderen aan andere mensen over te laten. Bij de eerste kennismaking hebben we dan ook tegen haar gezegd: ”Kies of je ons ziet zitten op basis van je gevoel, het zijn jouw dochters en wij willen iets betekenen zo lang het nodig is en jullie er wat aan hebben”. We hebben gelukkig een goede klik, we kunnen alles overleggen dus eigenlijk heel ideaal.

En als het ooit stopt of niet meer nodig is?
Dan hebben we een mooie tijd gehad en iets kunnen betekenen. Als je aan weekendpleegzorg begint weet je dat het tijdelijk is. Leg de lat niet te hoog, heb geen verwachtingen en zie wat er op je af komt. Wat ons betreft mogen Lara en Suzanne blijven komen, zo lang we daarmee een steentje kunnen bijdragen voor hun gezin.

Vanwege de privacy zijn de namen van Lara en Suzanne gefingeerd.

Meer weten over weekendpleegzorg?
Kom dan, geheel vrijblijvend, naar een informatieavond.
Aanmelden of een pleegzorg informatiepakket aanvragen kan via pleegzorgflevoland@vitree.nl

Alles over CORONA
Informatie, verhalen en nieuws

Coronanieuws

We zoeken pleegouders
en gezinshuisouders!
Heb jij ruimte in je hart en huis?
Of wil je van wonen je werk maken?
Wees van betekenis!

Pleegouder of gezinshuisouder worden

Gewoon naar school gaan, weerbaar zijn, lekker in je vel.
Daarvoor zijn de trainingen en ondersteuningstrajecten van Oké op school.

Bezoek de website