Engage the Village

Engage the Village is een twee jaar durend creatief project over de verhalen van veerkracht en hoop uit de wereld van pleegzorg. Het plan is ontstaan uit een samenwerking tussen Vitree en Broedgebied van theatermaker Charissa Bakema, zelf ook pleegouder.

Verhalen van veerkracht en hoop
Tot aan de zomer van 2021 reizen kunstenaars van theatercollectief Het Ei het hele land door om verhalen op te halen van pleegkinderen, hun ouders, pleeggezinnen en hun netwerk, en de eigen kinderen van pleegouders. Tijdens creatieve meet ups, worden de verhalen omgezet in liedjes en podcasts die voor iedereen te beluisteren zullen zijn. Zo brengen we de verhalen dicht bij de samenleving en wordt de wereld van pleegzorg ‘bijzonder gewoon’.
Onderwijl wordt ook gewerkt aan de productie van de interactieve theatervoorstelling ‘Rumoer om het huis’. Na de premiere – wanneer dat is zal afhangen van de ontwikkelingen rondom Corona – zal de voorstelling een jaar lang door het hele land reizen.


Brus en Zo

Met steun van de stichting Kinderpostzegels houden we creatieve meet ups (waar mogelijk op locatie en anders in een digitale workspace) voor eigen kinderen van pleegouders. Hun ouders kozen er ooit voor om pleeggezin te worden. Dus kregen zij één of meerdere pleegbroers of -zussen in huis. Juist hun – soms zo onderbelichte – rol in het leven van pleegkinderen blijkt vaak van bijzondere waarde. Brus en Zo zet hun verhalen in the spotlights.
Vanaf november 2020 reizen 7 kunstenaars kriskras door Nederland en organiseren we samen met de pleegzorg organisaties in het land – live en digitaal – creatieve meet ups voor eigen kinderen van pleegouders. Hun verhalen van veerkracht en hoop, zien we straks terug in liedjes, podcasts en in de theatervoorstelling Rumoer om het huis.

Bijzonder Gewoon en Zo
Vanaf november 2020 reizen onze kunstenaars ook door de provincie Flevoland, naar Almere, Urk en Lelystad voor creatieve meet ups met pleegkinderen.
Kinderen die opgroeien in een pleeggezin, hebben nogal eens wat wisseling en verandering moeten trotseren, juist zij beschikken vaak over bijzonder veel veerkracht en hoop. Om door te zetten, of om steeds weer opnieuw te beginnen. Tijdens de meet ups van Bijzonder Gewoon en Zo kunnen pleegkinderen onder leiding van een kunstenaar creatief aan de slag om hun verhalen van veerkracht en hoop om te zetten in liedjes, een podcast of een beeldende kunstvorm. Ook hun verhalen nemen we mee als inspiratie voor de voorstelling Rumoer om het huis.

In verband met de corona maatregelen passen we bovenstaande activiteiten voortdurend aan, aan de mogelijkheden van het moment.
Via nieuwsberichten delen we de actuele plannen.

Wil je meer weten over Engage the Village of wil je mee doen?
Neem dan contact op met s.huisman@vitree.nl


Alles over CORONA
Informatie, verhalen en nieuws

Coronanieuws

We zoeken pleegouders
en gezinshuisouders!
Heb jij ruimte in je hart en huis?
Of wil je van wonen je werk maken?
Wees van betekenis!

Pleegouder of gezinshuisouder worden

Gewoon naar school gaan, weerbaar zijn, lekker in je vel.
Daarvoor zijn de trainingen en ondersteuningstrajecten van Oké op school.

Bezoek de website