Engage the Village

Engage the Village is een twee jaar durend creatief project over de verhalen van veerkracht en hoop uit de wereld van pleegzorg. Het plan is ontstaan uit een samenwerking tussen Vitree en Broedgebied van theatermaker Charissa Bakema, zelf ook pleegouder.

Verhalen van veerkracht en hoop
Tot aan de zomer van 2021 reizen kunstenaars van theatercollectief Het Ei het hele land door om verhalen op te halen van pleegkinderen, hun ouders, pleeggezinnen en hun netwerk, en de eigen kinderen van pleegouders. Tijdens creatieve meet ups, worden de verhalen omgezet in liedjes en podcasts die voor iedereen te beluisteren zullen zijn. Zo brengen we de verhalen dicht bij de samenleving en wordt de wereld van pleegzorg ‘bijzonder gewoon’.
Onderwijl wordt ook gewerkt aan de productie van de interactieve theatervoorstelling ‘Rumoer om het huis’. De premiere van deze voorstelling staat gepland in het najaar van 2021 tijdens de landelijke week van de pleegzorg. De voorstelling zal daarna tot eind 2022 door het hele land reizen.

Brus en Zo
Met steun van de stichting Kinderpostzegels starten we binnenkort met creatieve meet ups voor eigen kinderen van pleegouders. Hun ouders kozen er ooit voor om pleeggezin te worden. Dus kregen zij één of meerdere pleegbroers of -zussen in huis. Juist hun – soms zo onderbelichte – rol in het leven van pleegkinderen blijkt vaak van bijzondere waarde. Brus en Zo zet hun verhalen in the spotlights.
In november en januari reizen 7 kunstenaars kriskras door Nederland en organiseren we samen met de pleegzorg organisaties in het land creatieve meet ups voor eigen kinderen van pleegouders. Hun verhalen van veerkracht en hoop, zien we straks terug in liedjes, podcasts en in de theatervoorstelling Rumoer om het huis.

Bijzonder Gewoon en Zo
In november reizen onze kunstenaars ook naar Almere, Urk en Lelystad voor drie creatieve meet ups met pleegkinderen.
Kinderen die opgroeien in een pleeggezin, hebben nogal eens wat wisseling en verandering moeten trotseren, juist zij beschikken vaak over bijzonder veel veerkracht en hoop. Om door te zetten, of om steeds weer opnieuw te beginnen. Tijdens de meet ups van Bijzonder Gewoon en Zo kunnen pleegkinderen onder leiding van een kunstenaar creatief aan de slag om hun verhalen van veerkracht en hoop om te zetten in liedjes, een podcast of een beeldende kunstvorm. Ook hun verhalen nemen we mee als inspiratie voor de voorstelling Rumoer om het huis.

Wil je meer weten over Engage the Village of wil je mee doen?
Neem dan contact op met s.huisman@vitree.nl


Ook namens onze kinderen en jongeren:
bedankt Nationaal Fonds Kinderhulp!

Nationaal Fonds Kinderhulp

Getrouwd, samenwonend, alleenstaand, het maakt niet uit. Wat wel uitmaakt is dat je er kunt zijn voor een pleegkind. Pleegouders zijn hard nodig! Iets voor jou of jullie?

Pleegouder worden

Gewoon naar school gaan, weerbaar zijn, lekker in je vel. Daarvoor zijn de trainingen en ondersteuningstrajecten van Oké op school.

Bezoek de website