Begeleider jeugdzorg Souad vindt contact met jongeren het leukst

Iedereen is uniek – dus elke jongere die wij binnen krijgen ook.

Al vroeg in de ochtend bel ik aan op de locatie waar Souad werkt. Ze heeft nachtdienst gehad – wat betekent dat ze einde van de vorige dag is begonnen met haar werk. Vandaag werkt ze tot de lunch. Souad Acimi is 29 jaar en werkt sinds 2013 bij Vitree als begeleider jeugdzorg.

Ze woont bij haar ouders en naast op pad gaan met haar vriendinnen, leest ze graag een goed boek. In het weekend vindt ze het fijn met haar nichtjes en neefjes om te gaan. En soms leidt dat tot een observatie waarbij ze het niet kan nalaten met haar zus in gesprek te gaan.

 

Collega worden? Bekijk onze vacatures.

 

Van onderwijsassistent naar jeugdzorg

Al jong wist Souad dat ze wilde werken met kinderen. Na haar opleiding onderwijsassistent ging Souad aan de slag op een basisschool. “Meestal stond ik alleen voor de klas en kreeg ik de ruimte om het op mijn manier aan te pakken.”

Na twee jaar met veel plezier voor de klas te hebben gestaan, was het tijd voor een volgende stap. Een omgeving die iets meer uitdaging bood. “Ik ben toen gestart met de opleiding tot Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (SPH). Een opleiding waar ik in mijn huidige werk als begeleider jeugdzorg nog alle kanten mee op kan.” 

 

Geen dag  hetzelfde

“Het grote verschil met het onderwijs – geen dag is hetzelfde. Op school lesgeven betekent dat je werkt volgens een vast lesprogramma. Bij de crisisgroep waar ik nu werk, verloopt een dag nooit zoals gepland. Vooral het contact met de jongeren vind ik erg leuk. De korte doorlooptijd van hun aanwezigheid, maakt het vaak een dynamisch traject.”

 

Werken bij Vitree biedt veel verschillende mogelijkheden

Souad was op zoek naar een stageplek en heeft die gevonden bij Vitree. “Ik ben als stagiair begonnen op de intensieve behandelgroep. Samen met de jongere wordt een behandelplan opgesteld en ben jij de coach en begeleider. Net zolang als nodig is. Daarna ben ik als flexer in dienst getreden bij Vitree – elke keer op een andere locatie met een andere doelgroep. Sinds 2016 werk ik op de crisisgroep, een omgeving waar ik mijn energie goed kwijt kan en me heel erg thuis voel. Ik heb het erg naar mijn zin.”

 

Wat betekent werken op een crisisgroep 

“Op een crisisgroep draait het om het observeren van de jongeren. Hoe gedraagt de jongere zich in een groep, hoe acteert hij alleen, enzovoort. De bijzonderheden in het gedrag brengen we in kaart. Onze observaties schrijven we op en bespreken we onderling. We kunnen dan op basis van alle waarnemingen een goed advies geven aan de ouder of plaatser van de jongere.”

Verschillende diensten

“We kennen drie verschillende diensten. De tussendienst spreekt me het meest aan. Dit is de dienst waarin je veel contactmomenten met de jongeren hebt. Als ze uit school komen drinken we samen thee en waar nodig help ik dan met huiswerk of heb ik een persoonlijk gesprek met een van de jongeren. We eten samen en delen de ervaringen van school. Voor ze naar bed gaan, bespreken we de plannen met de groep voor de volgende dag.”

Kansen volop

Souad heeft het heel erg naar haar zin in haar huidige omgeving. Natuurlijk heeft ze ook toekomst dromen. Daarin ziet ze zichzelf nog breder binnen jeugdzorg ontwikkelen. “Ik had geen betere stap kunnen maken dan die naar de jeugdzorg. Waarbij mijn huidige rol binnen crisisopvang echt heel goed bij me past. En als ik hier klaar ben, dan zijn er bij Vitree nog voldoende mogelijkheden naar de toekomst toe. Bijvoorbeeld ambulante zorg of gezinswerk – iets waarbij je betrokken bent bij en werkt met het hele gezin.”

 

Samen

“We hebben een hecht team en samenwerken is essentieel. Gedurende een dienst overleg je veel, stem je zaken af en help je elkaar waar nodig. Er zijn weleens situaties waarin er bijvoorbeeld veel woede zit in een jongere. Dan moet je eensgezind zijn, standvastig en het met elkaar oppakken. Mijn werk heeft me persoonlijk ook veranderd. Ik sta veel sterker in mijn schoenen en ben heel standvastig geworden. Ik vond het vroeger namelijk best lastig om nee te zeggen en consequent te zijn.”

 

Motto

Kijk niet naar wat een ander is en doet, want niet iedereen is hetzelfde. Elk mens heeft zijn eigen valkuil en ook wij – als begeleiders – maken onze fouten. Daarom mijn motto:

 

Iedereen is uniek – dus elke jongere die wij binnen krijgen ook. Ga je doelen achterna en haal het beste uit jezelf. 

 

Ben je geïnteresseerd in dit werk? We hebben nog verschillende vacatures openstaan. Nog meer mooie verhalen van professionals lezen? Misschien raak je wel geïnspireerd.

Ook namens onze kinderen en jongeren:
bedankt Nationaal Fonds Kinderhulp!

Nationaal Fonds Kinderhulp

Getrouwd, samenwonend, alleenstaand, het maakt niet uit. Wat wel uitmaakt is dat je er kunt zijn voor een pleegkind. Pleegouders zijn hard nodig! Iets voor jou of jullie?

Pleegouder worden

Gewoon naar school gaan, weerbaar zijn, lekker in je vel. Daarvoor zijn de trainingen en ondersteuningstrajecten van Oké op school.

Bezoek de website