Het werk van een groepsleider bij Vitree

We sluiten aan bij de voorkeuren, vragen en wensen van de jongere

In gesprek met Karolien Last, groepsleider in de jeugdzorg bij Vitree, Mozartlaan 124 in Zwolle          Groepsleider jeugdzorg achter laptop

Over mij

Mijn naam is Karolien Last, ik ben 43 jaar jong, en bijna 19 jaar in dienst bij Vitree, voorheen ‘De Reeve’.
Ik heb drie dochters, van vijftien, twaalf en bijna vier. Jawel, allemaal meiden dus.
Mijn hobbies zijn kleren maken (vooral voor de jongste), wandelen en klussen.
Ik ben getrouwd met een handige man, dat komt goed uit, omdat we ons huis aan het verbouwen zijn. Ik kom uit Kampen, maar we wonen in Heerde, in een prachtige bosrijke omgeving.

Aanloop naar groepsleider in de jeugdzorg

Op m’n 23e ben ik SPW gaan doen. Met paardrijden voor mensen met een beperking heb ik ervaring opgedaan , dat vond ik hartstikke leuk. Vrij snel wist ik dat daar m’n toekomst lag. Ik heb stage gelopen op een dagbestedingslocatie in IJsselmuiden, en daarna nog gewerkt met jonge gehandicapte kinderen. Dat was bleek mij niet helemaal te passen, ik ben meer van het verzorgen dan het behandelen.

Kwartje gevallen

Via een klasgenootje die werkt bij Trias, hoorde ik enthousiaste verhalen over de ondersteuning van kinderen, jongeren en hun ouders. Dat wilde ik ook. Ik ben gaan solliciteren bij de Reeve’ in Kampen. Toen ik binnen liep, en zag hoe rustig een begeleider reageerde op een jongere die naar haar uitviel, viel het kwartje. Dit was precies wat ik zocht.

De Reeve

Van de kinderen die ‘de Reeve’ bezoeken, werd vroeger gezegd dat ze te dom zijn en niet mee kunnen komen. Ik dacht: ‘dat is niet waar, ze zijn niet dom, je kunt altijd wel wat’. Het voelde als een uitdaging! Ik begon er als groepsleider, sociaal pedagogisch hulpverlener.

Ik heb er een aantal jaren gewerkt, met veel plezier, maar na verloop van tijd begonnen de regeltjes en het vaste stramien me tegen te staan. Dat moet anders kunnen, dacht ik bij mezelf.

Plekje op maat

Mijn leidinggevende vertrok naar Zwolle, ze nam na verloop van tijd contact met me op. Ze had een plekje voor me, op maat gesneden voor mij. Zo ben ik op de Mozartlaan terechtgekomen.

Minder regeltjes bij Vitree

Hier gelden veel minder de regeltjes. We kijken per jongere, individu, wat nodig is. Het groepsverband is er wel, maar dat is niet leidend. We denken mee met de jongere en sluiten aan bij zijn of haar voorkeuren, vragen en wensen. Helemaal mijn ding.

Aantrekkelijk

Ik krijg veel kansen bij Vitree, en voel me volmaakt op m’n plek. We ondersteunen en begeleiden zeven jongeren. Ik combineer het met een stukje ambulant, wat ik heel leuk en uitdagend vind. Ik kom in gezinnen en begeleid dus ook de ouders. Heerlijk om te ervaren dat die begeleiding uit kan monden in gedragsverandering waar iedereen plezier aan beleeft. Daar krijg ik zoveel energie van!

Inhoud van de functie

Wanneer ik een dagdienst draai, begin ik om 11.30 uur. Eerst is de overdracht met een collega, dan allerlei regeldingetjes, en wanneer de jongeren uit school komen, afspraken en een praatje. Rond vijf uur gaan we koken, de collega slaapdienst is dan al aanwezig. Sommigen koken zelf, anderen in groepsverband. Rond half tien ben ik klaar.

Wanneer ik een slaapdienst draai, begin ik om 16.00 tot de volgende dag 12.00 uur.

Wisselende problematiek

We hebben hier te maken met wisselende problematiek: hechtingsstoornis, autisme, ADHD en LVB. De locatie, waar nodig, maakt gebruik van de diensten van een gedragskundige.

Energie

Weet je waar ik de meeste energie van krijg? Wanneer het ouders en kind lukt, om in samenspraak tot een mooi leven komen. Soms zie je dat gebeuren, soms ook niet. Wanneer ik daar een steentje aan bij kan dragen, ben ik gelukkig. In principe vertrekken onze bewoners, wanneer ze achttien zijn. Soms naar een woonsetting, soms helemaal op zichzelf, en soms met ambulante ondersteuning.

We hebben natuurlijk al heel veel jongeren zien vertrekken, sommigen komen na verloop van tijd nog even aan wippen om herinneringen op te halen. Zo leuk.

Nogmaals Vitree

Ik voel me een echte Vitree-er. Over vijf jaar hoop ik wat meer in het ambulante stuk te zitten en de onregelmatigheid wat af te bouwen. Dat zal wel omschakelen worden. Mijn leven is nu helemaal ingericht op onregelmatigheid.

Team

We hebben een fijn team. Onlangs zijn vier van de zeven collega’s vertrokken. We hebben dat gelukkig goed op kunnen vullen met collega’s uit de flexpool. Ik ben tevreden over het management. Ik ervaar veel vertrouwen. Mijn motto: werken met jongeren is fantastisch, bewaak je grenzen, wil niet teveel, geniet van de kleine dingen.

Ik heb de mooiste baan van de wereld.

Wil jij ook zo’n mooie baan? Neem een kijkje in onze vacatures.

 

 

 

 

Ook namens onze kinderen en jongeren:
bedankt Nationaal Fonds Kinderhulp!

Nationaal Fonds Kinderhulp

Getrouwd, samenwonend, alleenstaand, het maakt niet uit. Wat wel uitmaakt is dat je er kunt zijn voor een pleegkind. Pleegouders zijn hard nodig! Iets voor jou of jullie?

Pleegouder worden

Gewoon naar school gaan, weerbaar zijn, lekker in je vel. Daarvoor zijn de trainingen en ondersteuningstrajecten van Oké op school.

Bezoek de website