Kijken vanuit een breder perspectief

Jeugdzorg past bij mij

Haar werk is uitdagend, geen dag hetzelfde. Kelsey vindt het fijn om echt iets voor een kind te kunnen betekenen en voelt zich op haar plek bij Vitree. “Ik word echt gehoord en kan altijd bij mijn team terecht.”

Jeugdzorg begeleider Kelsey

Kelsey Pörtzgen, 26 jaar, wist altijd al dat ze wilde werken in een omgeving met kinderen. Vanuit kinderopvang kwam Kelsey uiteindelijk bij Vitree in de jeugdzorg terecht. Naast haar werk gaat Kelsey graag met haar vriendinnen op stap. Maar lekker ‘chillen’ in haar nieuwe huis en af en toe heerlijk ‘bingewatchen’ op netflix vindt ze ook prima. Kelsey is een familiemens en ze kijkt er heel erg naar uit binnenkort tante te worden.

Van kinderopvang naar jeugdzorg

Kelsey: “Na mijn opleiding sociaal agogisch medewerker ging ik aan de slag in de kinderopvang. Superleuke job maar de uitdaging ontbrak toch wel een beetje. Ik was toe aan een volgende stap en besloot de opleiding SPH te doen. Via andere studenten – die stage hadden gelopen bij Vitree en dat een hele leuke plek vonden – ben ik uiteindelijk zelf bij Vitree terecht gekomen.”

Wat maakt dat jeugdzorg de uitdaging biedt die je zoekt?

“Ik kreeg de kans om te starten als flexer. Omdat jeugdzorg veel mogelijkheden biedt, is dit een ideale manier om te ontdekken wat het beste bij je past. Als flexer maak je kennis met de organisatie doordat je op diverse afdelingen en locaties van Vitree aan de slag gaat. Ik heb onder andere gewerkt bij crisisopvang en op een intensieve behandelgroep. Op dit moment werk ik op een locatie voor 24-uurs opvang van jongeren. Ik voel me hier echt op mijn plaats. Werken met een groep jongeren die tijdelijk vanuit hun thuissituatie bij ons komen wonen. Zij hebben vooral rust en structuur nodig – en die kunnen wij bieden.”

Geen dag is hetzelfde

“Geen dag is voorspelbaar. De samenstelling van de groep wijzigt continue – waardoor de groepsdynamiek steeds weer anders is. Daarnaast werken we in wisseldiensten en val je steeds op een ander moment van de dag binnen. Als de jongeren naar school zijn, dan begin je met de administratie. Dit betekent onder andere contact opnemen met de verschillende instanties, ouders of voogd. Geen kind is hetzelfde. Ieder kind heeft een passende aanpak nodig. Het voelt zo fijn als jij iets voor ze kunt betekenen.” Kelsey heeft al de nodige casussen voorbij zien komen. Geen situatie was hetzelfde.

Je staat er nooit alleen voor

“Bij Vitree voel ik me helemaal op mijn plek. Er wordt naar me geluisterd en ik heb het gevoel dat we als één team samenwerken. We bespreken elke situatie met elkaar en helpen elkaar waar nodig. En je werkt nooit alleen op een groep – er is altijd wel een collega in de buurt.”

Voorlopig heeft Kelsey bij 24-uurs opvang nog voldoende uitdaging. Toch weet ze nu al dat het hier niet stopt. “Ik zie mezelf zeker nog verder studeren. Misschien wel om gedragsdeskundige of orthopedagoog te worden.”

Open blik

“Mijn werk heeft mijn blik op jongeren veranderd. Door mijn werk en de verschillende casussen die voorbijkomen, kijk ik tegenwoordig echt anders naar gebeurtenissen. Ik probeer wat breder naar een situatie te kijken. Naast de jongere zelf speelt het hele netwerk van een jongere een rol bij zijn ontwikkeling. Had ik vroeger meteen een oordeel klaar, dat is door mijn werk als begeleider echt veranderd.”

“Mijn motto: elk kind verdient een plekje in de maatschappij. Laat je hart spreken, luister echt en oordeel niet te snel.”

Meer weten?
Wil jij ook werken met jongeren? Kijk dan bij onze vacatures en reageer nog vandaag.

Ook namens onze kinderen en jongeren:
bedankt Nationaal Fonds Kinderhulp!

Nationaal Fonds Kinderhulp

Getrouwd, samenwonend, alleenstaand, het maakt niet uit. Wat wel uitmaakt is dat je er kunt zijn voor een pleegkind. Pleegouders zijn hard nodig! Iets voor jou of jullie?

Pleegouder worden

Gewoon naar school gaan, weerbaar zijn, lekker in je vel. Daarvoor zijn de trainingen en ondersteuningstrajecten van Oké op school.

Bezoek de website